MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

MENKIBELER

<< 3586 >>

75- Abdullah b. Amr b. el-As

 

1. Talha b. Ubeydillah

 

- - (-)

26760 (1)- Talha b. Ubeydillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Abdullah, Ebu Abdillah ve ümmü Abdillah ne güzel bir ailedir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

 

26761 (2)- Talha b. Ubeydillah der ki: Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çok fazla şey rivayet etmem, ama Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Amr b. el-Ası Kureyşlilerin salih kişilerindendir'' buyurduğunu işittim.

Abdulcebbar b. Verd, İbn Ebi Müleyke vasıtasıyla Talha'dan bunu: ''Abdullahl Ebu Abdillah ve ümmü Abdillah ne güzel bir ailedir'' ziyadesiyle rivayet etmiştir.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: ilk bölümünü Tirmizi (4/355) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

- - (-)

26762- Ebu Hureyre der ki: "Abdullah b. Amr dışında Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benden daha fazla hadis rivayet eden olmamıştır. Zira o duyduğu hadisleri yazarken ben yazmıyordum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (113) ve Tirmizi (2668, 3841) rivayet ettiler.

 

 

3. Ukbe b. Amir

 

- - (-)

26763- Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ebu Abdillah, ümmü Abdillah ve Abdullah ne güzel bir ailedir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

- - (-)

26764- Abdullah b. Amr anlatıyor: Babam beni Kureyşli bir kadınla evlendirdi. Fakat vaktimin çoğunu namaz ve oruç gibi ibadetlerle geçirdiğimden karım yanına girdiğinde onunla ilgilenemiyordum. Bir gün babam, gelinini ziyarete geldi ve: "Kocanı nasıl buldun?" diye sordu. Karım: "En iyi erkeklerden (veya kocalardan) biridir. Zira şu ana dek ne yatağımıza girdi ne de bir yerlerimizi açıp baktı" dedi. Bunun üzerine babam bana dönerek çok ağır laflar etti ve: "Ben seni Kureyş'ten soylu bir kadınla evlendiriyorum, ama sen ona karşı görevlerini yerine getirmiyor, şöyle şöyle yapıyorsun" diyerek azarladı.

Daha sonra Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip beni şikayet etti. Hz.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haber gönderince yanına gittim. Bana:

''Gündüzlerini oruçla mı geçiriyorsun?" diye sorunca: "Evet!" dedim. ''Gecelerini ibadetle mi geçiriyorsun?" diye sorunca: "Evet!" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ama ben bazen oruç tutarı bazen de oruca ara veririm. Geceleri hem ibadetimi yaparı hem de uyurum. Hanımlarımla da beraber olurum. Benim sünnetimden yüz çeviren benden değildir'' buyurdu ve: ''Kur'an'ı ayda bir defa hatmet'' diye ekledi. "Ama daha fazlasına gücüm yeter" dediğimde: ''O zaman on günde bir hatmet'' buyurdu. "Ama daha fazlasına gücüm yeter" dediğimde -Ravilerden Husayn veya Muğire'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman üç günde bir hatmet'' buyurdu ve: ''Her aydan üç gün oruç tut'' diye ekledi. Her seferinde daha fazla gücümün yettiğini söyleyince en sonunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman gün aşırı oruç tut. En hayırlı oruç şekli budur ve kardeşim Hz. Davud'un orucu da bu şekildeydi'' buyurdu.

 

-Ravilerden Husayn veya Muğire'nin bildirdiğine göre Resulullahsonrasında şöyle buyurdu: ''Her tibidin ibadetini coşku ve şevkle yaptığı bir zamanı vardır. Ancak her coşku ve şevkin dinip bittiği bir zaman da vardır. Böylesi bir zamanda kişi ya sünnete ya da bidate tutunacaktır. Coşku ve şevkin bittiği zamanlarda kişi sünnete tutunursa doğru yola girmiş olur. Coşku ve şevkin bittiği zamanlarda başka şeylere meyleden kişi ise helak olur. ''

Mücahid der ki: Abdullah yaşlanıp da güçten düştüğünde oruç tutabilmek için üst üste birkaç gün oruç tutmayarak gücünü toplardı. Bu günleri takip eden günlerde de oruç tutamadığı günler sayısınca oruç tutardı. Kur'an okurken de hiziplerini bazen fazla bazense noksan okur ancak yedi veya üç günde bir bitirirdi ve şöyle derdi: "Keşke zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ruhsatını ve söylediklerini kabul etmiş olsaydım. çünkü şu anda onun teklifi bana kendi isteklerimden çok daha sevimli ve uygun düşmektedir. Ama ondan ayrıldığım sırada yapmakta olduğum ibadetleri değiştirmeyi de hoş görınüyorum.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1978,5052) ve Nesai (4/209) rivayet ettiler.

6042 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

- - (-)

26765- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! Senden işittiğim şeyleri yazayım mı?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazabilirsin'' buyurdu. Ona: "Memkunken de, öfkeliyken de konuştuğun her şeyi mi?" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! Zira her iki durumda da haktan başkasını söylemek bana uygun düşmez'' buyurdu.

Muhammed b. Zeyd rivayetinde: "Ey Allah'ın Resulü! Senden işittiğim şeyleri yazabilir miyim?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet!'' karşılığını verdi" ib aresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2280) rivayet etti.

712 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

6. Abdullah b. Amr

 

- - (-)

26766- Hanzale b. Huveylid el-Anzi der ki: Muaviye'nin yanındayken Ammar'ın kellesi konusunda anlaşmazlığa düşen iki adam geldi. Zira her biri Ammar'ı kendisinin öldürdüğünü iddia ediyordu. Abdullah b. Amr: "İçinizden biri kendi rızasıyla bu hakkını diğer tarafa versin. Zira Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu (Ammarı) asi olan bir topluluk öldürecek'' buyurduğunu işittim" deyince, Muaviye ona: "O zaman sen neden bizimlesin?" diye sordu. Abdullah: "Zamanında babam beni Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şikayet etmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bana: ''Hayatta olduğu sürece babana itaat et ve ona karşı çıkma'' buyurmuştu. Ben sizinle birlikteyim, ama savaşmıyorum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8496) rivayet etti.

26833 (3)'de tekrar edecektir.